Har du nogensinde set en prostata?

Af Jesper Brunholm, Formand for Region Hovedstaden og medlem af Kommunikationsudvalget

Sådan for alvor – der, hvor den sidder i et menneske.

Det kan du ude på Experimentarium i Hellerup som del af særudstillingen Body Worlds. En fascinerende udstilling, hvor du oplever ægte menneskekroppe helt tæt på, du bliver klogere på kroppens utrolige kompleksitet, og du ser, hvordan eksempelvis rygning påvirker lungerne.

Tro det eller lad være – du kan også nærstudere prostata lige der, hvor prostata sidder.

Det er ægte menneskekroppe

Alle de udstillede menneskekroppe er doneret til Body Worlds projektet. Kroppene har så gennemgået en plastinering, som er en speciel teknik udviklet tilbage i 80’erne. Alt er, som det var, da det var levende mennesker. Teknikken indebærer, at man efter en proces, hvor vand erstattes af acetone, ved hjælp af vakuum efterfølgende kan fylde kroppens celler med plastisk materiale. Det bevarer kroppens former og detaljer.

I Body Worlds på Experimentarium kan du opleve mere end 100 plastinerede kroppe og kropsdele. Det er meget fascinerende at kunne se helt ind i den menneskelige krop. Der er hele kroppe skåret op på forskellige måder, så man ser indvendige dele/organer. På den ene nervebaner, på en anden muskler – og sådan skifter det.

På samme måde med organer og lemmer, som i mange tilfælde er taget ud af kroppen, og vises separat. Sådan kan du også se et hjerte, hvor man har fjernet alt andet end blodbanen. Prostata er vist på samme måde i flere varianter.

Plastineringsmetoden blev udviklet af Dr. Gunther von Hagens, mens han var tilknyttet universitetet i Heidelberg.

Du bliver forbavset

Besøger man udstilling, opdager man hurtigt, at der er rigtig mange ting, man ikke ved om menneskets anatomi. Man opdager også, at der er ting, man troede man vidste – som i virkeligheden er helt anderledes.

Billederne her på siden fortæller mere end man kan med ord, men der er mere at se på udstillingens hjemmeside (www.experimentarium.dk)

PROPA-rabat

Body Worlds er åben alle dage resten af 2019 – og Prostatakræftforeningen har været så heldige at få en aftale om rabat til vores medlemmer. Du kan få 20% rabat, hvis du som medlem besøger Experimentarium, mens Body Worlds udstillingen kører. Vis PROPA NYT nr. 2-19 med Experimentariums annonce på bagsiden og få 20% rabat på entréen fra kl. 15:00 til Experimentarium lukker. Rabatten gælder for max 5 billetter pr. person resten af 2019.

Bliv medlem

Du er med til at gøre en forskel – hvis du vælger at blive medlem

Både som patient og pårørende betyder et medlemskab af Prostatakræftforeningen PROPA, at du er med til at sikre vores arbejde. Det giver dig også indsigt i sygdommen, behandlingsmetoderne og andres erfaringer.

Meld dig ind her