Prostatakræft - noget nyt? v. Klaus Brasso på Landsmøde 2017

Klaus Brasso, professor, overlæge, ph.d. ved Rigshospitalets Urologisk Klinik holdt ved Landsmødet d.   april 2017 et indlæg med overskriften: ”Prostatakræft – noget nyt?”.

Prostatakræft er en sygdom i ekstrem vækst. I 1995 havde 5.675 danske mænd diagnosen, og i 2014 var dette tal steget til 33.614. Det er en stigning på 600%. Det lyder voldsomt, men årsagen er faktisk ret positiv: Prostatakræft er blevet mere omtalt – det betyder også, at flere mænd går til lægen og får tjekket deres PSA-værdi, hvorved lægerne opdager flere forhøjede PSA-værdier og kan stille flere diagnoser.

1 sygdom – 2 problemer

Ifølge Klaus Brasso er prostatakræft en sygdom med to store problemer:

Problem nummer 1: Overbehandling ved tidlig diagnostik

Når en mand får stillet diagnosen ’kræft’, vil han gerne behandles med det samme og med de nyeste og mest effektive metoder. Det er helt forståeligt, men det er også et problem. I dag har halvdelen af alle danske mænd over 60 år prostatakræft, men det er kun 3%, der dør af sygdommen. Derfor bliver vi nødt til at afkoble tidlig prostatakræft fra automatisk og aggressiv behandling.

Problem nummer 2: Underbehandling af patienter i høj risiko

På trods af, at diagnosen prostatakræft bliver stillet tidligere end før, så er det årlige antal af patienter, der dør af sygdommen, ikke faldende. Klaus Brasso spørger sig selv, om det er, fordi vi underbehandler dem, der reelt har størst risiko for at dø af prostatakræft.

Nye behandlingsformer – revolutionerende eller ej?

Du har nok hørt om MR-scanneren. Det er ’det nye’ indenfor diagnosticering af prostatakræft. Men MR-guidede biopsier er faktisk ikke blevet bevist bedre end standard UL-vejledte biopsier til at spotte hverken prostatakræft eller andre typer kræft. MR-scanneren er en avanceret maskine, men den er altså ikke revolutionerende til det formål, den anvendes til lige nu. Lægerne har stadig rigtigt meget at lære om MR-scanninger og om, hvordan metoden kan gavne kræftforskning.

I øjeblikket har lægeverdenen dog store forventninger til studierne LATITUDE og ARCHES, som snart offentliggøres. Hidtil har det været problematisk at behandle prostatakræft med spredning af metastaser, men de nye studier kan muligvis åbne dørene for behandlingsformer med større effekt og færre bivirkninger.

Se Klaus Brasso’s indlæg her

 

Bliv medlem

Du er med til at gøre en forskel – hvis du vælger at blive medlem

Både som patient og pårørende betyder et medlemskab af Prostatakræftforeningen PROPA, at du er med til at sikre vores arbejde. Det giver dig også indsigt i sygdommen, behandlingsmetoderne og andres erfaringer.

Meld dig ind her