MAN SKAL DØ, NÅR MAN SKAL DØ

En andens død blev min redning

Min svoger fortalte mig en dag, at hans ven var død af prostatakræft. Jeg havde aldrig haft nogle tegn på kræft, men samtalen satte gang i nogle tanker og gjorde, at jeg tog mig sammen til at få taget de prøver.

Det blev min redning. Jeg ved ikke, hvor jeg ville være i dag, hvis ikke jeg var blevet tjekket. Derfor har jeg også selv været meget åben om det. Det er vigtigt, at vi mænd bliver gjort opmærksomme på prostatakræft. Og så har det også hjulpet på min egen proces at snakke så meget om det. Det bør ikke være et tabu, for det er naturligt, og man kan leve med det.

 Jeg kan ikke, som jeg plejer

Jeg mistede potensen efter operation af prostata. Lægerne fortalte mig, at nervebanerne var intakte, og at potensen muligvis kunne genvindes. Jeg troede ikke selv på det, men så pludselig en dag kunne jeg mærke, at der ikke længere kun skete noget i tankerne.

Gradvist kom rejsningen tilbage, og i dag kan jeg igen uden hjælpemidler, men det er en anden fornemmelse. Jeg får jo ikke sædafgang mere. Det har irriteret mig, at jeg ikke kan, som jeg plejede. Men jeg har talt meget med min kone om det. Vi er blevet intime på en anden måde og er kommet tættere på hinanden.

Ingen smil på operationsgangen

Jeg husker tydeligt den dag, jeg fik beskeden af lægen: ”Nu er tallene høje”. Det satte virkelig tankerne i gang: Hvad med operationen, ville jeg vågne op igen? Man dør jo, når man dør, men det rørte mig meget dybt. Jeg er en følsom mand, så selvfølgelig græd jeg. 

Det var en trykket stemning på hospitalsgangen inden operationen. Der var sgu ikke nogen, der smilte. Efter  operationen var det en enorm lettelse, da jeg fik at vide, at kræften var blevet fjernet fuldstændigt. Lettet over, at jeg kunne leve videre.

Mogens Mathiesen – 67 år – Diagnose i 2013 – Gift i 40 år

 

En unik fotoudstilling om at leve med prostatakræft

Fire prominente fotografer har hver især portrætteret tre danske mænd med prostatakræft. De 12 unikke portrætter er her samlet i fotoudstillingen ”12 mænd står frem”. 12-tallet afspejler antallet af mænd i Danmark, som hver dag bliver diagnosticeret med prostatakræft. Udstillingen giver et stærkt og livsbekræftende indblik i livet med sygdommen.

Udstillingen handler om at stå frem. De 12 modige mænd beretter her åbent og ærligt om sygdommen, operationer og følgevirkninger. Dermed giver portrætterne og deres fortælling os et sjældent indblik i at leve med prostatakræft. For selvom prostatakræft er den hyppigste kræftform blandt mænd, så tales og skrives der ikke meget om sygdommen – hverken blandt de diagnosticerede, deres omgangskreds eller i det offentlige rum.

Det skyldes i høj grad sygdommens konsekvenser for mandens identitet og seksualitet, samt at mænd i sygdommens aldersgruppe er blandt de mindst åbne over for omverdenen.

Mød Mogens og 11 andre modige mænd på fotoudstillingen “12 Mænd står frem” på Roskilde Bibliotek fra den 11. til den 25. juni. 

Bliv medlem

Du er med til at gøre en forskel – hvis du vælger at blive medlem

Både som patient og pårørende betyder et medlemskab af Prostatakræftforeningen PROPA, at du er med til at sikre vores arbejde. Det giver dig også indsigt i sygdommen, behandlingsmetoderne og andres erfaringer.

Meld dig ind her