Portræt af en ildsjæl - Eva Mott

Her er en af PROPAs ildsjæle: Eva Mott, 63 år og netop valgt ind i PROPAs landsbestyrelse som pårørende-repræsentant.

“Jeg er gift med John, vi har været sammen siden 1978. Vi er begge uddannede pædagoger og har haft et langt spændende arbejdsliv som ledere af hver vores daginstitution. John er stoppet med at arbejde for 1½ år siden, og jeg stopper til oktober. Vi glædede os til tiden som efterlønnere med mange planer.

I 2014 fik John konstateret prostatakræft med spredning til knogler og lymfer. Uhelbredeligt og i livsforlængende hormonbehandling – han er her endnu og har det efter omstændighederne godt – vi har det godt. Tak til John og til lægerne på OUH.

Men det har bestemt ikke været let, det er ikke let – gulvtæppet blev revet væk.

Livet er forandret – på en anden måde er tiden blevet vigtig. Vores planer er tilpasset vores nye livsbetingelser.

Vi havde ikke hørt om prostatakræft. Jo, min gamle far havde det, men det havde alle gamle mænd – vist nok.

Vi fandt PROPA og meldte os ind, og vi har haft god gavn af at være medlemmer. Foreningen har en god mission og et godt værdigrundlag – og jeg hæfter mig ved et ønske om:

  • at være troværdig,
  • at være seriøs,
  • at være samarbejdende med sundhedsvæsnet,
  • at være informerende om sygdommen.

Det er et rigtigt godt stykke arbejde, der gøres, både af såvel landsbestyrelsen som regions- og lokalbestyrelserne. Jeg oplever et højt aktivitetsniveau og et stort engagement i vores forening

John er aktiv i regionsbestyrelsen Fyn, hvor jeg også har deltaget i vores aktiviteter. Gennem medlemsmøderne mødte jeg flere pårørende/ægtefæller. Vi begyndte at snakke lidt i pauserne, og vi aftalte at mødes til en snak om vores oplevelser. Det har betydet, at vi i maj 2017 fik etableret en pårørendegruppe på Fyn.

Vi har gjort os erfaringer om, hvor supervigtigt det er at skabe åbenhed om sygdommen også for den pårørende, for chokket og den psykiske belastning rammer både den syge og de pårørende.

Som pårørenderepræsentant i PROPAs landsbestyrelse vil jeg arbejde for at få øget fokusset på de udfordringer, de pårørende står med, når livstruende sygdom gør sin entré”.

Har du prostatakræft eller er du pårørende til en prostatakræftpatient – og kunne du tænke dig at gøre en forskel i PROPA, så skriv til PROPAs sekretariat, sekretariat@propa.dk. Vi kan altid bruge ildsjæle som Eva.