Senfølger efter prostatakræft - hvad kan rehabilitering hjælpe med?

Karin Brochstedt Dieperink, klinisk sygeplejeforsker, ph.d., postdoc holdt ved Landsmødet d.   april 2017 et indlæg med overskriften: ”Senfølger efter prostatakræft – hvad kan rehabilitering hjælpe med?”

Din livskvalitet kan blive påvirket voldsomt af at få stillet diagnosen ’kræft’ – endda også mange år efter, at du er erklæret rask. Og siden kræft er en social sygdom, påvirker diagnosen og senfølgerne også din familie, dine venner og dine kolleger. Mange mænd føler dog, at senfølger er en usynlig lidelse, og de har somme tider en tendens til at undervurdere de problemer, de oplever som følge af kræftsygdommen. Den tendens vil Karin Brochstedt Dieperink komme til livs ved at fortælle, hvordan rehabilitering kan hjælpe dig videre fra din kræftsygdom.

Senfølger kan føles større, end de ser ud
Der findes efterhånden mange forskellige behandlingsformer mod prostatakræft, men hver behandlingsform har tilknyttet en række ubehagelige bivirkninger.

Dog er det især seksualiteten, der påvirkes efter behandling mod prostatakræft. Karin Brochstedt Dieperink viste en undersøgelse af mænd, der indenfor 1-4 år var blevet erklæret raske, og hele 68% af mændene svarede, at de stadig havde svære seksuelle problemer – heriblandt rejsningsproblemer og manglende sexlyst og maskulinitetsfølelse.

Et forløb med prostatakræft kan også skabe psykiske udfordringer for den ramte. Der kan være behov for at vende rundt på rollerne i familien; man kan være nødsaget til at sygemelde sig fra sit job og skrue ned for tempoet grundet udmattethed. Derfor ser man også, at tidligere prostatakræftpatienter kan blive ramt af depression.

Kan man genvinde sin livskvalitet gennem rehabilitering?
Rehabilitering er et bredt begreb, der beskriver de indsatser, der kan hjælpe et menneske tilbage til et meningsfyldt hverdagsliv. Livet bliver aldrig det samme, som inden kræftdiagnosen ramte, men det kan stadig blive et godt liv.

I et rehabiliteringsforløb kan du blive sat i kontakt med de fagfolk, der kan hjælpe dig med de fysiske og psykiske senfølger, du oplever efter din behandling mod prostatakræft. Er det svært for dig at begynde på og blive ved med at holde dig fysisk aktiv, selvom du har hørt, at fysisk aktivitet er altafgørende for at holde kroppen rask? Her kan en fysioterapeut måske hjælpe dig. Har du mistet sexlysten, fordi prostatakræften har kradset i din maskulinitet? Her kan møder med en sexolog måske give dig lysten og selvværdet tilbage.

Før du beslutter dig for at søge rehabilitering, så husk, at rehabilitering ikke er noget, du får – det er noget, du er med i og skal bidrage til.

Se Karin Brochstedt Dieperink’s præsentation her.

 

Bliv medlem

Du er med til at gøre en forskel – hvis du vælger at blive medlem

Både som patient og pårørende betyder et medlemskab af Prostatakræftforeningen PROPA, at du er med til at sikre vores arbejde. Det giver dig også indsigt i sygdommen, behandlingsmetoderne og andres erfaringer.

Meld dig ind her